Når du skal have dåb

Døbefonden i Vallensbæk Kirke - kirkens ældste stykke inventarSkal den lille ny døbes? Barnedåb er en god måde at markere, at du/I har fået et barn - og er blevet til en familie - eller at familien er blevet forøget med én mere. Det giver overvejelser om hvilke værdier og traditioner, du/I vil give den lille ny med i tilværelsen.

Dåben er samtidig adgangsbilletten til fælleskabet omkring de kristne fortællinger, der blandt andet minder os om, at alle mennesker har uendelig stor værdi, også selvom vi ikke altid lykkes lige godt med alt hvad vi gør.
Overvejer du dåb til dit barn, kan det også handle om, at livet er en gave, som vi har fået af Gud. Dåben kan være en måde at vise sin taknemmelighed på overfor Gud - og ikke mindst alle dem, som overværer dåben i kirken.

Sådan gør du

Alle, der bor i sognet eller har kirkelig tilknytning til sognet (jf. gældende lov) kan blive indskrevet til dåb.

Tidspunktet for dåb aftales med kirkekontoret i god tid inden den ønskede dåbsdato.

Der indskrives dåb til ...

• højmesser i Helligtrekongers Kirke
  • børnegudstjenester
  • dåbslørdage, der allerede er planlagte

Dåbslørdage tilbydes som hovedregel første og sidste lørdag i måneden. Der kan dog forekomme undtagelser!

2019: 5/1 i Vallensbæk Kirke - 26/1 i Helligtrekongers Kirke - 2/2 i Helligtrekongers Kirke - 23/2 i Vallensbæk Kirke - 2/3 i Helligtrekongers Kirke - 30 /3 i Helligtrekongers Kirke  - 6/4 i Vallensbæk Kirke - 11/5 i Helligtrekongers Kirke - 25/5 i Helligtrekongers Kirke - 1/6 i Vallensbæk Kirke - 29/6 i Helligtrekongers Kirke - 6/7 i Helligtrekongers Kirke - 27/7 i Vallensbæk Kirke - 3/8 i Helligtrekongers Kirke - 31/8 i Helligtrekongers Kirke - 7/9 i Vallensbæk Kirke - 28/9 i Helligtrekongers Kirke - 5/10 i Helligtrekongers Kirke - 26/10 i Vallensbæk Kirke - 2/11 i Helligtrekongers Kirke - 23/11 i Helligtrekongers Kirke - 7/12 i Helligtrekongers Kirke

De fleste dåbslørdage finder sted i Helligtrekongers Kirke, hver tredje dåbslørdag kan foregå i Vallensbæk Kirke.

Forventet antal gæster skal altid oplyses ved indskrivning. Der kan max. sidde 70 mennesker i Vallensbæk Kirke.

Barnets navn samt oplysninger om navn og adresse på 2-5 faddere (inkl. gudforælder) meldes til kirkekontoret. Både faddere og den, der bærer barnet skal være døbt med den kristne dåb. 3-4 uger før dåben kontaktes den præst, som har dåben, med henblik på en samtale om dåben, det praktiske forløb, salmevalg mv.

Fotografering under dåben

Når dåben sker i forbindelse med en gudstjeneste, er der et par retningslinjer, som skal følges.

Præsten aftaler med dåbsbarnets forældre, at der er én fotograf, der tager billeder til dåben. Det er i orden, at denne fotograf tager billeder af selve dåbshandlingen. Vi henstiller til, at der ikke bruges blitz, og af hensyn til resten af menigheden må der ikke tages billeder ned over menigheden.

Efter gudstjenesten er der mulighed for at tage alle de billeder, man må ønske. Præsten stiller gerne op til en fotoseance, fint hvis det er aftalt på forhånd.

Dåbsreception

Det er muligt at leje Sognegården til reception efter dåben.

Se mere om betingelserne for leje af Sognegården

Æblehøst

Hver gang der døbes et barn i kirken, bliver der hængt et lille rødt stofæble med dåbsbarnets navn og og dåbsdato på dåbstræet, der står i Helligtrekongers Kirke. Senere inviteres alle dåbsfamilierne til "æblehøst", en gudstjeneste, hvor æblerne plukkes, så de kan gemes til minde om dåbsdagen.

Æblet er symbol på at et nyt menneske er blevet en del af vores fællesskab.

Overvejelser om dåb

Folkekirken.dk kan du måske finde svar på nogle af dine overvejelser omkring dåb eller ej. Her er der samlet en række artikler fra unge som ældre, præster som sognebørn, troende som ikke-troende, enige og uenige forældre.

Folkekirken har også en facebookside om Dåb